'Maaiveld' in de Panquinkazerne

Het landschapskunstwerk 'Maaiveld' van tuinarchitectten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx tovert de kazerne Panquin nog tot 11 november om tot een vredessite. De gemeente en de provincie Vlaams-Brabant nodigen iedereen uit om een vredesboodschap te komen posten.

‘In Flanders fields, where poppies blow’. Wie kent niet het beroemde gedicht over WOI van de Canadese legerarts Mc Crae? De klaproos werd een symbool voor het leed, maar ook voor de hoop die weer een kans krijgt na het einde van de oorlog. Net dit symbool vormt het uitgangspunt van de kunstinstallatie. Een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant waaraan de gemeente zijn medewerking verleent.
Uitbeelding van het slagveld
Als bezoeker wandel je letterlijk door een loopgracht , die helemaal over de site heen loopt. Dat levert alvast een unieke kijk op de ruïne van het voormalige hertogelijk paleis en de vijvers in het park. Tegelijk werd het Hoefijzerplein omgevormd tot een graanveld bezaaid met klaprozen. Een verwijzing naar de slagvelden waar na de strijd de klaprozen uit de grond schoten. De architecten pakten ook het pleintje aan het oorlogsmomument aan. De artistieke heraanleg past mooi bij het kunstwerk.
Boodschap van vrede
Elke bezoeker kan een boodschap van vrede posten tussen de boomstammen waaruit de loopgracht wordt opgebouwd. Een actuele boodschap, want ook vandaag is de oorlog nog bittere realiteit voor heel veel mensen.
Slotevent
Op vrijdag 9/11, zaterdag 10/11 en vooral zondag 11/11 wordt het kunstwerk een allerlaatste keer in de schijnwerpers gezet en dat mag gerust letterlijk genomen worden. Benieuwd? Kom dan zeker (nog) eens langs.

  • vanaf wo 20/6 tot zo 11/11
  • Kazerne Panquin, Rijkunstdreef
  • gratis toegankelijk